Een kritische blik op de samenwerking met Gemeentes en het UWV
Achterstand? Het wordt een uitdaging bij De Voorwerkers!
“Er worden veel inspanningen verricht om medewerkers met achterstand tot de arbeidsmarkt aan een baan te helpen. Wat over het hoofd wordt gezien is dat niet alleen mensen maar ook organisaties een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Te denken valt aan de overheid, die moeite heeft om millennials aan zich te binden. Zorginstellingen, waar nieuwe medewerkers sneller lijken te vertrekken dan patiënten. Politie, het onderwijs en ook het leger die onvoldoende in staat blijken te zijn om nieuwe medewerkers aan te trekken of te behouden. Voor de bouw en techniek sector geldt hetzelfde.” In dit blog bijzondere aandacht voor de landelijke en lokale overheden.
Het werk
De Voorwerkers richt het werk zo in dat men zich kan ontwikkelen en begeleid wordt in verschillende werkzaamheden. Deze werkzaamheden variëren van eenvoudig seriematig montagewerk tot prefab(ricage) werkzaamheden voor installatiebedrijven. Ook reconditionering van scootmobielen en rolstoelen behoort tot de workload. Er wordt een roulatiesysteem gehanteerd, waardoor men nooit lang werkt op dezelfde werkplekken. Dit heeft verschillende voordelen voor de medewerker, maar ook voor ons. Denk aan verbreding en verdieping van de vaardigheden en vergroting van de flexibiliteit. Ergo de duurzame inzetbaarheid van de betreffende medewerker nemen toe en daarmee de kansen op de arbeidsmarkt. Daarnaast neemt de inzetbaarheid evenals de mogelijkheid om te werken in teamverband toe.
Waar komen de collega’s vandaan?
Wanneer er collega’s uitstromen naar reguliere werkgevers of naar ander passend werk worden er weer om nieuwe Voorwerkers gevraagd aan het WSP Midden-Gelderland.
Het WSP Midden-Gelderland bemiddelt (ook) voor toekomstige medewerkers die geregistreerd staan in het doelgroepenregister. Met het WSP heeft De Voorwerkers een zeer goede band. De consulent Karin Terwindt kent De Voorwerkers en de manier van werken en coachen. Zo is er altijd sprake een goede voorselectie en communicatie. De toekomstige medewerkers komen van de Gemeentes, UWV Wajong of via coaching kantoren.
De Participatiewet wordt gevolgd bij De Voorwerkers
Men start bij De Voorwerkers met 2 maanden proeftijd mét behoud van een uitkering. In deze 2 maanden dient er een loonwaarde meting worden gedaan om te kunnen bepalen wat de *loonwaarde subsidie (gemeente) of *loonwaarde dispensatie (UWV) wordt. Deze loonwaarde wordt bepaald door een arbeidsdeskundige van het UWV.
“Het is voor De Voorwerkers natuurlijk heel fijn dat de desbetreffende arbeidsdeskundige de Ins en Outs weet van het bedrijf. Dit scheelt een hoop in uitleg over de visie van De Voorwerkers. Helaas is dit niet altijd mogelijk en levert dit frustraties bij De Voorwerkers of bij de arbeidsdeskundige op!” Verschillen van inzichten en de rigide processen binnen het UWV werken niet mee aan een praktische manier van werken. Waar het UWV kiest voor een momentopname waar de loonwaarde vast wordt gesteld is de werkmethode van De Voorwerkers zo ontwikkeld dat er een loonwaarde vastgesteld wordt over verschillende werkzaamheden over een bepaalde periode. Dit geeft onzes inziens een veel beter beeld van de werkelijk haalbare inzet dus ook loonwaarde van betreffende medewerker.
De proeftijd wordt altijd ingezet wanneer er vertrouwen is dat de medewerker deze tijd goed gaat doorkomen. Na een goed doorlopen proeftijd wordt de medewerker een jaarcontract aangeboden. Dit contract is gebaseerd op het wettelijk minimumloon. Wanneer een medewerker in zijn contracttijd ziek wordt heeft De Voorwerkers recht op een NORISK-polis. Dit houdt in dat de medewerker voor 100% wordt doorbetaald en deze loonkosten worden vergoed door het UWV.
De verschillen tussen de gemeentes en het UWV.
De formulieren stroom van de werkgever.
Helaas zit er in de formulieren stroom voor de aanvragen een groot verschil tussen het UWV (Wajong) en de Gemeentes. De Gemeentes hebben dit ondervangen door WSP werkbare formulieren te laten maken voor de proefplaatsing, plaatsing en interne jobcoachvergoeding. Deze formulieren kunnen gescand opgestuurd worden naar het WSP en hebben minder onderbouwing nodig omdat de Gemeentes en het WSP, De Voorwerkers en de werkzoekende redelijk tot goed kennen. Bij eventuele omissies wordt er snel laagdrempelig contact gezocht.
Het UWV (bemiddelt Wajong) wil voor elke fase in de Participatiewet uitgebreide formulieren hebben. Dit is een behoorlijke formulierenstroom, die precies op tijd in elke fase moet worden verstuurd. Wanneer dit niet het geval is ontstaan er vaak allerlei problemen bij de werkgever (boete kortingen) en de werknemer (nabetalingen, correcties). Deze aanvraagformulieren moeten via de post worden opgestuurd naar diverse UWV-adressen. De centrale administratieve stroom loopt via UWV Amsterdam van waaruit de verschillende lokale UWV’s de poststukken krijgen doorgestuurd. Directe communicatie via een goed beveiligde portal zou de efficiëntie zeer ten goede komen.
Het loon en de subsidies
De Voorwerkers betaalt wettelijk minimumloon aan de medewerker.
Bij de *Gemeente kandidaten wordt elke maand een loonwaarde subsidie en interne job coaching vergoeding overgemaakt naar De Voorwerkers. De medewerker weet wat hij verdiend en heeft verder niets met deze subsidies te maken.
Bij de *Wajong medewerkers wordt er van het brutoloon loondispensatie ingehouden. Hierdoor krijgt hij of zij minder brutoloon van De Voorwerkers. De Wajong medewerker ontvangt een Wajong toeslag van het UWV. Hier gebruikt het UWV-berekeningen voor. Helaas zit er altijd een verschil tussen het totale nettoloon, wat in het nadeel van de Wajong medewerker werkt. Dit kan oplopen tot 100 euro per maand.
De voorkeur van De Voorwerkers gaat natuurlijk uit naar de methode van de Gemeentes, zodat een iedere medewerker hetzelfde verdient.
Bereikbaarheid en communicatie
De communicatie is bij de Gemeentes goed te noemen. De Voorwerkers weten wie de consulent is van de medewerker en vragen omtrent subsidies zijn via mail of telefonisch te stellen bij de afdeling ondersteund werk. Ook het WSP zet zich in voor eventuele onduidelijkheden. Men kent immers De Voorwerkers!
Het UWV is te benaderen op een algemeen nummer. Wachttijden en het onbekend zijn met het bedrijf De Voorwerkers geven vaak verstoringen. De brieven en herberekeningen die de Wajong medewerkers krijgen zijn vaak in moeilijke taal omschreven waardoor de medewerker hulp vraagt aan De Voorwerkers. Soms zijn de brieven zo complex opgesteld dat er niets anders overblijft dan gezamenlijk de communicatie op te pakken met het UWV.
Kortom
Het zou een heel stuk schelen voor de medewerkers en ook voor De Voorwerkers (en alle Social Firms) wanneer de Gemeentes alle medewerkers vanuit het doelgroepenregister zou begeleiden en subsidiëren zodat alle regelingen en communicatie voor eenieder gelijk zijn.
Ook de wetgeving en de daaruit voortvloeiende administratieve stroom zou volgens ons eenvoudiger kunnen en moeten. Subsidies kunnen daarmee omlaag of ingezet worden voor hen waarvoor de regelgeving bedoeld is en dus niet opgaan aan systemen, controles en het coördineren daarvan.
Motto: Iedereen die wil en kan werken moet een kans krijgen om een bedrage te leveren aan onze maatschappij.