Innovatie en creatie
Al bijna een jaar zijn wij bezig met de ontwikkeling van een eigen product. Tot op heden is dit vooral intern gebeurd echter achter de schermen hebben er diverse ontwikkelingen plaatsgevonden. In deze blog zullen we ingaan op wat het proces precies inhoud en de ontwikkelingen die wij hebben doorgemaakt.
De maatschappij, dat ben jij
Het product zich primair op een maatschappelijk probleem. Echter hier is het maatschappelijke probleem tweeledig. Enerzijds willen wij duurzame- en veilige mobiliteit verlengen van mensen die ondersteuning nodig hebben bij fietsen op een tweewieler. Uit onderzoek blijkt dat oudere mensen een grotere kans hebben op een ongeval. Bij 65-plussers is dit drie keer meer dan gemiddeld en bij 75-plussers zelfs 12 keer! Anderzijds willen wij werkgelegenheid bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Kijkend naar de regio Arnhem dan behoren er op dit moment 14.000 mensen tot het doelgroep register. Dit getal zal de komende jaren groeien tot 17.000. Deze twee maatschappelijke problemen gaan wij helpen oplossen door een ombouwmodule te produceren, met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, om van een tweewieler een gestabiliseerde driewieler te maken.
Door ons product wordt het mogelijk de veilige- en duurzame mobiliteit van mensen te verlengen. Mensen die eerder misschien niet meer de deur uit gingen, omdat ze niet veilig konden of durfden fietsen, kunnen op deze manier weer zelfstandig op pad. Hierdoor kan men zelf boodschappen doen, een ijsje eten met kleinkinderen en afspreken met vrienden. Door ons product zal er meer sociale cohesie ontstaan en zal er minder eenzaamheid optreden omdat mensen meer zelfstandig mobiel blijven. Omdat onze module wordt gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zetten we ons ook in voor duurzame arbeidsparticipatie. En omdat mensen blijven fietsen zal er ook een verbetering zijn ten aanzien van hun fysieke gesteldheid.
Het product dat wij hebben ontwikkeld is een fietsmodule waarbij vrijwel iedere reguliere tweewieler omgebouwd kan worden tot een gestabiliseerde driewieler. Door het achterwiel uit een tweewieler te halen en een gestandaardiseerde achter brug met twee wielen onder de fiets te monteren, is het mogelijk om vrijwel alle fietsen om te bouwen. Veel mensen hebben al een dure elektrische fiets. Als ze instabiel worden op een normale fiets willen ze om praktische, financiële en emotionele reden, geen afstand doen van de fiets. Ons product maakt het mogelijk om de eigen fiets te behouden maar zich toch veilig en duurzaam voort te bewegen.
De klant
De fietsmodule richt zich op drie soorten klantgroepen. Als eerste, oudere mensen die ondersteuning willen bij het fietsen. Kijkend naar 65-plussers in Nederland dan zijn er zo’n 900.000 Nederlanders die fietsen als hobby hebben. Deze groep willen we gaan bereiken door samen te werken met een landelijk dekkend netwerk van fietsen dealers. Door een landelijk dekkend netwerk is er overal binnen een straal van 10 km een dealer te vinden. Ten tweede is er nog een afzetgebied welke zich richt op revalidatie. Op dit moment werken we aan samenwerkingsverbanden met het Erasmus MC en Libra revalidatie. Op deze manier willen we ons product aanbieden voor mensen die door bijvoorbeeld ziekte of een ongeluk (tijdelijk) een gestabiliseerde fiets nodig hebben. Als laatste is er interesse vanuit zorghulpmiddelenaanbieders. Zij zien een mogelijkheid om ons product te gaan vermarkten vanuit de WMO.
Het aanspreken van de klant zal vanuit een top down approach gebeuren (via bovenstaande kanalen). Echter zullen wij ook vanuit een bottom-up approach de eindklant triggeren. Door middel van een vangnet middels een website is er informatie te vinden over ons product. Hier zullen we focussen op het gebruik, wat de mogelijkheden zijn en de voordelen. Daarna kunnen klanten via de dealer locator een geschikte rijwielhandelaar vinden. Ook is er een mogelijkheid om via het WMO-traject producten te bestellen.
Om in de toekomst financieel duurzaam te zijn moeten we groeien, kijkend naar de afzet van producten. In eerste instantie willen we dit doen door de markt in Nederland te penetreren. Daarnaast blijkt uit marktonderzoek dat er mogelijkheden zijn om te groeien in andere landen zoals België, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland. Daarnaast hebben we te maken met vergrijzing, een langere levensverwachting en een stijgende behoefte aan zelfstandige mobiliteit. Evident hieraan is dat de vraag naar ondersteuning zal groeien. Tevens blijkt uit marktonderzoek dat het gebruik van de fiets in de vrije tijd toeneemt.
Wil je op de hoogte blijven van dit product? Houdt onze sociale media in de gaten!