Personeelsvertegenwoordiging bij De Voorwerkers
De afgelopen jaren zijn wij erg gegroeid, kijkend naar het aantal mensen dat bij ons werkt. Waar we in 2016 begonnen met een heel klein groepje, namelijk 5 mensen, zaten we binnen afzienbare tijd, eind 2017, op zo’n 30 personen. Na een flinke groeispurt die eind 2018 begon en het openen van onze tweede vestiging in Renkum, Doorwerth in Juni 2019, zijn wij nu troste werkgever van zo’n 60 medewerkers. Van deze groep mensen hebben wij ongeveer de helft in dienst. Naast dat er qua werkzaamheden veel veranderd is, moeten en willen wij als organisatie ook kijken naar de inspraak van personeel. In deze blog zullen we ingaan op deze personeelsvertegenwoordiging (PVT) en hoe dit wettelijk is geregeld.
De Wet
Wanneer een bedrijf 10 tot 50 werknemers in dienst heeft dan kan het een PVT instellen. Een PVT is verplicht als de helft van de werknemers daarom vraagt of als het in de CAO staat. Bedrijven met minder dan tien werknemers kunnen op vrijwillige basis een PVT instellen. De leden van de PVT worden gekozen door de werkgever en de werknemers. Dit gebeurt met een geheime, schriftelijke stemming. De PVT bestaat uit minstens drie werknemers. Net zoals bij een OR overlegt de PVT met de werkgever over het bedrijf, het werk en de arbeidsomstandigheden. Kijkend naar de rechten die gepaard gaan met een PVT dan zijn deze onder te verdelen in drie soorten:
- Adviesrecht: Voor besluiten van de werkgever die belangrijke gevolgen hebben voor minstens een kwart van de werknemers, is de werkgever verplicht om advies te vragen aan de PVT. De werkgever moet het advies serieus meewegen in de besluitvorming.
- Instemmingsrecht: Als de werkgever personele regelingen (bijvoorbeeld werktijden, arbeidsomstandigheden, veiligheid en ziekteverzuim) wil veranderen, moet de PVT toestemming geven aan de werkgever.
- Recht op informatie: De werkgever is verplicht om de PVT regelmatig op de hoogte te stellen van bijvoorbeeld de resultaten van het bedrijf en het sociale beleid. Dit mag mondeling en schriftelijk. Let op: Bedrijven met minder dan tien werknemers kunnen op vrijwillige basis een PVT instellen. Deze PVT heeft dan alleen instemmingsrecht over werktijdregelingen. Een bedrijf met meer dan 50 werknemers is verplicht om een ondernemingsraad (OR) in te stellen.
Als er geen OR of PVT in het bedrijf is, dan moet de werkgever verplicht (minstens) tweemaal per jaar een vergadering beleggen met alle personeelsleden. Als een kwart van de werknemers vraagt om een personeelsvergadering dan moet er ook een vergadering worden gehouden.
Doel personeelsvertegenwoordiging
Met een PVT streef je hetzelfde doel na als met een OR: je medewerkers medezeggenschap geven in je bedrijfsvoering. Voor je medewerkers is medezeggenschap een groot goed. Zij hebben zo invloed op beslissingen die voor hen van belang zijn. Bijvoorbeeld over arbeidsduur, veiligheid, gezondheid of een reorganisatie. Hierdoor voelen ze zich serieus genomen en zijn ze meer betrokken bij je bedrijf. Ook voor jou als werkgever heeft het voordelen om je medewerkers medezeggenschap te geven. Je creëert meer draagvlak voor je bedrijfsbeleid door hen bij je beslissingen te betrekken. Ook profiteer je van hun deskundig oordeel over je plannen met het bedrijf. Bovendien geeft het overleg met de PVT je meer inzicht in wat er op de werkvloer speelt.
Medezeggenschap bij de Voorwerkers
Wij zijn de afgelopen jaren sterk gegroeid en vinden normaal dat we werken aan personele consultatie. Dat gebeurt tot nu door structureel minimaal vier keer per jaar een werkoverleg te houden waarin met name de algemene zaken, de ontwikkeling van het werkaanbod, veiligheid en soms enkele thema’s zoals bijvoorbeeld bij de opstart van het AVG (de Algemene Verordening Gegevensbescherming) besproken worden. Maar door onze platte, zeer informele organisatie hebben wij snel en direct contact met alle medewerkers. Je zou eigenlijk zeggen waarom een PVT? Een PVT geeft:
- Structuur: door minimaal tweemaal per jaar te overleggen over belangrijke onderwerpen als Arbo-omstandigheden en veiligheid maar ook over de bedrijfsontwikkeling laat je medewerkers meedenken. Hierdoor stijgt hun inzicht, de betrokkenheid en de motivatie.
- Draagvlak: door collega’s in een vroeg stadium te betrekken bij ontwikkelingen en plannen in voorbereiding ontstaat er draagvlak en betrokkenheid. Een ‘investering’ die zich later zal terugbetalen door begrip en medewerking. Ook bestaat een gerede kans dat er nieuwe of aanvullende ideeën ontstaan vanuit de werkvloer, zij hebben immers de meeste operationele ervaring.
- Implementatie: de hierboven genoemde investering betaalt zich al terug bij de implementatie. Projecten zijn bekend en doorgesproken. Bij de voorbereiding zijn zoveel als nodig mensen betrokken geweest. Hierdoor zal de in- en aanloop naar alle waarschijnlijkheid een kortere doorlooptijd kennen en het project zal snel stabiel lopen. Ook op de kosten heeft dit een positieve uitwerking.
- Resultaat: het resultaat zal, mits er zich onvoorziene zaken voor doen, optimaal zijn.
Instellen personeelsvertegenwoordiging wettelijk
De regels hiervoor zijn veel minder gedetailleerd dan voor het instellen van een OR. Een PVT moet uit minimaal drie leden bestaan. Deze leden worden rechtstreeks gekozen via een geheime, schriftelijke stemming. Omdat het de eerste verkiezing is, ben jij als werkgever verantwoordelijk voor de organisatie ervan (later is dat een taak van de zittende PVT). Alle medewerkers mogen zich verkiesbaar stellen en iedereen mag stemmen, behalve de directie. Het enige voorschrift dat de Wet op Ondernemingsraden verder geeft is dat de gekozen leden uit hun midden een voorzitter en plaatsvervangend voorzitter moeten kiezen. Anders dan de OR is de PVT niet verplicht om de regels voor de verkiezingen en de werkwijze van de PVT schriftelijk vast te leggen in een reglement. Zo’n reglement kan de PVT echter wel helpen om haar werkwijze beter te structureren.
Al bij al redenen om een start te maken met een PVT. Wij hebben daarvoor het volgende voor ogen. Nog in het derde kwartaal zullen wij twee medewerkers uitnodigen die, samen met het management, de voorbereidingen treffen voor de opzet van een PVT.
Tot slot
Wij zijn erg blij met deze organisatorische stappen die we aan het maken zijn binnen ons bedrijf. Binnenkort zullen wij u als lezer een verdieping geven ten aanzien van de PVT.
Dit was de achtste blog van De Voorwerkers. Wij hopen dat u als lezer een inzicht krijgt in zaken die bij ons spelen. Het komende jaar zullen wij iedere vier weken een blog posten. Mocht u vragen en/of opmerkingen hebben met betrekking tot deze of een andere post, dan kunt u contact opnemen met socialmedia@devoorwerkers.nl.